
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 100 gram osaltat smör
- 1 msk kanel balandat med 2 msk socker
- 2-3 syrliga äpplen
Rör ihop ägg och socker i en bunke, tillsätt mjölet balandat med bakpulvret och rör ihop allt till en slät smet.
Skala och kärna ur äpplena, skär dem i fyra delar och sedan i 3-4 mm tjocka skivor.
Smöra och bröa en gjutjärnsstekpanna eller en annan lämplig form. Häll smeten i pannan/formen och låt den flyta ut.
Tryck nu ner alla äppleskivor börja i kanten sätt dem tätt runt om pannan/formen, resten trycks ner i mitten.
Häll över kanel socker blandningen. Ta en osthyvel och skiva smöret tunn och lägg över kakan. Sätt in kakan i mitten av den varma ungnen (200 grader) grädda i 25 minuter.
Låt kakan svalna servera den med vispad grädde eller vaniljsås. Jag tycker att denna äpplekaka blir bäst om den serveras dagen efter bakandet så den får stå och safta till sig. Den går bra att förvara i kylskåp, ta ut någon timme före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar